Kies uw taal

Van pluk tot pak

Niet elke sinaasappel kan een Appelsientje sinaasappel worden. Met passie zorgen we ervoor dat alleen de lekkerste soorten sinaasappels van een gezonde boomgaard in een Appelsientje pak terecht kunnen komen. Lees hieronder hoe we dit doen van pluk tot pak en proef de kwaliteit.

1. Zonaanbidders

Sinaasappels zijn echte zonaanbidders, pas na zo’n 800 uur volle zon zijn ze rijp. Gelukkig schijnt de zon in Brazilië veel. Hoe meer zonuren hoe milder de sinaasappel. De sinaasappels worden pas geplukt nadat ze het aantal zonuren hebben gehad dat voor de heerlijke smaak nodig is.

2. Het oog van de expert

De fruitinkopers van Appelsientje gaan zelf naar de landen waar ons fruit vandaan komt. Ze letten daarbij, naast de kwaliteit van het fruit, ook op veiligheid, milieu en de arbeidsomstandigheden. Onze inkopers en smaakexperts bezoeken verschillende boomgaarden en sap leveranciers waar ze veel proeven. Ter plekke selecteren zij zo het beste en het lekkerste sap.

3. Handwerk

De rijpe sinaasappels worden met de hand geplukt. De oogsttijd varieert per sinaasappelvariant en is ongeveer van juni tot en met december. Elke plukker verzamelt de sinaasappels eerst in een schoudertas en leegt deze in een grote zak. In zo’n zak past wel 600 kg sinaasappels. Elke plukker vult op één dag meerdere van die zakken.

4. Binnen 24 uur geperst

De sinaasappels staan klaar om snel geperst te worden, zodat de vitamines en smaak het beste behouden blijven. Binnen 24 uur na het plukken zijn de sinaasappels geperst en klaar voor reis naar Nederland.

5. Niets gaat verloren

Er gaat niets verloren: zelfs de schillen en pitten worden verwerkt tot dierenvoer of compost. De sinaasappels worden eerst gewassen en daarna geselecteerd. Dit gebeurt aan de lopende band zodat eventueel slechte sinaasappels eruit gehaald kunnen worden. Dan gaan ze de persen in en wordt het sap geconcentreerd. Hiermee wordt een deel van het water uit het sap gehaald en zorgen we ervoor dat smaak en vitamines optimaal bewaard blijven. Het voordeel van concentreren is dat we slechts 17% van het originele volume van sap hoeven te vervoeren en dat is minder belastend voor het milieu en jouw portemonnee.

6. Aankomst in Nederland

Het concentraat wordt diepgevroren vervoerd naar Nederland per boot. Hier wordt dezelfde hoeveelheid water weer toegevoegd, zodat het weer 100% puur sap is. Na aankomst wordt elke productie gecontroleerd voor consumptie. Zo weten we zeker dat de kwaliteit hoog is en wij het aller lekkerste sap kunnen maken.

7. Goed verpakt

De kartonnen verpakkingen van Appelsientje zijn lucht- en lichtdicht en beschermt daarmee de smaak en de voedingswaarden van Appelsientje sap. Door korte verhitting van het sap, ook wel pasteurisatie genoemd, heeft ons sap een langere houdbaarheid. Hierdoor is het niet nodig om conserveermiddelen toe te voegen. Net zoals bij vers sap is, is sap in pak dus 100% puur sap en is een geopend pak nog enkele dagen houdbaar in de koeling. Appelsientje past een milde vorm van pasteurisatie toe, waardoor er nauwelijks verlies van voedingsstoffen is, zoals vitamine C.

8. Bijen en bloesem

Ondertussen is de natuur al bezig met de volgende lading sinaasappels. Tegelijkertijd hangen de bloesems voor volgend jaar al aan de boom. De bijen in de boomgaard zijn druk bezig met het bestuiven van de bloesems. Zij zorgen ervoor dat er volgend jaar weer opnieuw geplukt kan worden.