Kies uw taal

Veelgestelde
vragen

Wat is concentraat?/hoe maken jullie geconcentreerd vruchtensap?

De sinaasappels worden bij de boomgaard verzameld en gaan vervolgens in vrachtwagens naar de fabriek. Het fruit wordt in het land van herkomst geperst. Daarna wordt een deel van het water uit het sap gehaald door het sap korte tijd onder vacuüm te verwarmen en blijft er een ingedikt vloeibaar sap (concentraat) over. Door het vacuüm gebeurt dit bij lagere temperatuur waardoor voedingsstoffen als vitaminen en de smaak goed bewaard blijven. Concentreren zorgt er dus voor dat we de vruchten binnen 24 uur na de pluk kunnen persen, zodat smaak, vitaminen en mineralen zo optimaal mogelijk behouden blijven. Het water wordt vervolgens van de pulp gescheiden, zodat we het water niet onnodig van A naar B hoeven te vervoeren, hierbij verminderen we het sap volume met 83%. Hierdoor blijft van één liter sap ruim 800 ml water in het land van herkomst en wordt daar hergebruikt. Het fruit kan zo dus op de plek groeien waar het van nature het best van smaak is en exact dezelfde hoeveelheid water als er in het land van herkomst wordt onttrokken, wordt weer toegevoegd in Nederland. In totaal vermindert het gebruik van concentraat de CO2-uitstoot met 39,5% vergeleken met sap dat geen concentraat gebruikt! Concentreren is dus ook veel minder belastend voor het milieu!

Wat is Appelsientje Volle Smaak?

Omdat fruitsap van nature veel fruitsuikers bevat en consumenten tegenwoordig steeds minder suiker willen gebruiken, hebben we varianten ontwikkeld die minder suiker bevatten. Aan onze pure sappen hebben we water toegevoegd, en door het toevoegen van natuurlijke aroma’s hebben we ervoor gezorgd dat de smaak net zo lekker en vol blijft. Hierdoor bevat Appelsientje Volle Smaak minder fruitsuikers en calorieën. Zo kan iedereen op een verantwoorde manier blijven genieten van alle voordelen van sap!

Waarom zijn de verhoudingen fruitsap/water bij elke Volle Smaak variant anders?

Onze Volle Smaak sappen bevatten minstens 30% minder fruitsuikers dan 100% sappen. Het ene fruitsoort heeft echter een hoger suikergehalte dan het andere fruitsoort, en omdat elke Volle Smaak variant andere fruitsoorten bevat, wordt de hoeveelheid fruit in het sap hierop afgestemd. Hierdoor is de verhouding fruitsap/water dus per variant verschillend.

Is versgeperst sap net zo gezond als fruit?

Vers sap, geperst sap en sap uit pak zijn allen 100% geperst fruit en bevatten dus dezelfde voedingsstoffen als fruit. De hoeveelheden en verhoudingen verschillen echter wel. Voor een glas (200ml) Appelsientje worden gemiddeld drie sinaasappels geperst. Hierdoor krijg je meer Vitamine C, kalium, foliumzuur en fruitsuikers binnen dan bij het eten van één sinaasappel.

Op sommige Appelsientje verpakkingen staat zowel ‘geen suiker toegevoegd’ als ‘minder suiker’. Hoe zit dat?

Wij voegen geen suiker toe aan onze sappen. Fruit bevat echter van nature fruitsuikers, en hierdoor zitten er wel suikers in fruitsappen. Aan de Volle Smaak sappen hebben we de hoeveelheid fruitsuikers met minstens 30% kunnen verlagen door water toe te voegen. Daarom vermelden wij op onze Volle Smaak verpakkingen zowel ‘geen suiker toegevoegd’ als ‘minder suiker’.

Waar komt het fruit van Appelsientje vandaan?

Appelsientje sappen worden uitsluitend gemaakt van het beste fruit. Waar dit fruit vandaan komt, is seizoensgebonden, en daarom komt ons fruit niet het hele jaar door van dezelfde fruitteler. Zo komen onze sinaasappels uit Brazilië, onze mango’s uit India en Peru, onze appels uit onder andere Polen en Duitsland, en onze tomaten uit Italië. Na de oogst worden de beste partijen door onze smaakexperts geselecteerd.

Zitten er gluten, lactose of andere allergenen in Appelsientje producten?

Nee. Al onze producten zijn vrij van glutenbevattende granen, ei, pinda, noten, soja en melk (inclusief lactose).

Bevat Appelsientje dierlijke gelatine?

Nee, Appelsientje bevat geen dierlijke gelatine. Bij het helder maken van Appelsientje wordt er gebruik gemaakt van ultrafiltratie. Ultrafiltreren is het filteren (zeven) van het sap door een heel fijn filter/zeef, waardoor de deeltjes achterblijven en er een helder sap ontstaat.

Past Appelsientje in een veganistisch en/of vegetarisch dieet?

Er worden geen dierlijke producten verwerkt in Appelsientje en dus zijn de producten geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Zijn de producten van Appelsientje duurzaam geproduceerd?

Bij Appelsientje bezoeken we op regelmatige basis de telers van onze vele fruitsoorten. We stellen hoge eisen aan de kwaliteit van het fruit, maar daar staat tegenover dat duurzaamheid voor ons belangrijk is. Dit houdt in dat het fruit geteeld moet worden met aandacht voor het milieu en dat de grond niet uitgeput wordt. Maar ook dat boeren een eerlijke prijs voor het fruit krijgen en dat het personeel onder goede arbeidsvoorwaarden werkt. We werken er hard aan om al ons fruit 100% duurzaam te telen. We werken met de andere fruitsoorten ook naar 100% toe en onze ambitie is om dit in 2030 bereikt te hebben.

Wat is een veilige consumptie-eenheid?

Ons sap wordt gemaakt van geconcentreerd fruitsap. Daarom bevat het de van nature aanwezige fruitsuikers. Wij adviseren een glas sap en niet meer dan twee glazen per dag te drinken.

Hoe kunnen de producten van Appelsientje het beste bewaard worden?

Onze houdbare producten kunnen het beste bewaard worden in een donkere en koele ruimte. Na opening dienen de producten gekoeld bewaard te worden (max. 7°C). De Appelsientje Vers Geperste Sappen zijn verkrijgbaar in het gekoelde sap-assortiment en dienen altijd gekoeld (max. 7°C) bewaard te worden.

Hoe lang kan ik het sap van Appelsientje nog drinken als ik het pak eenmaal geopend heb?

Na opening zijn de varianten van Appelsientje nog drie à vier dagen houdbaar, mits gekoeld bewaard. Het aantal dagen is mede afhankelijk van de hygiëne waarmee het pak wordt omgeven.

Hoe worden de sappen en dranken houdbaar gemaakt/worden er conserveermiddelen toegevoegd?

Het sap wordt licht gepasteuriseerd (even verhit) en verpakt, waardoor het langer houdbaar is. Er wordt dus verder niets toegevoegd.

Waar zijn de producten van Appelsientje verkrijgbaar?

We streven ernaar om onze producten bij zoveel mogelijk verschillende supermarktketens in zoveel mogelijk winkels beschikbaar te stellen. Om de exacte verkrijgbaarheid van onze producten te weten te komen, adviseren wij u om de websites van de supermarktketens te raadplegen.

Wanneer hoor ik of mijn ingestuurde smaak de winnende is geworden?

Op basis van ingezonden smaken en daadwerkelijke maakbaarheid zullen wij een winnende smaak gaan selecteren. Met de winnaar zal te zijner tijd contact opgenomen worden. De smaak die onlangs heeft gewonnen is Appel-Citroen-Limoen en is nu verkrijgbaar.

Wat kan ik winnen?

De winnende smaak zal echt geproduceerd worden! De smaak die onlangs heeft gewonnen is Appel-Citroen-Limoen en wordt nu geproduceerd.

Komen er nog meer Proef! smaken?

Ja, op basis van de beste inzendingen worden er smaken aan het assortiment toegevoegd. Zo wisselen de smaken in het Proef! assortiment en zijn er dus altijd drie verrassende smaken verkrijgbaar!

Staat jouw vraag er niet tussen?

Contact opnemen