Kies uw taal

Duurzaamheid

Appelsientje werkt in o.a. Brazilië aan een duurzame fruitteelt. Dat betekent dat de sinaasappels verantwoorder geteeld worden met aandacht voor mens en milieu. En dit is belangrijk, voor een duurzame toekomst van de fruitteelt en onze planeet. Ons streven is om alles op een duurzame manier te doen, vanaf de oorsprong in de boomgaard tot het sap in je glas.

Sap in pak, natuurlijk!

Al onze Appelsientje 330ml verpakkingen zitten vanaf nu in een nieuwe, duurzame verpakking! Met deze kartonnen meeneemverpakkingen, met handige hersluitbare dop, kun je altijd en overal verantwoord van Appelsientje genieten, óók onderweg.

De kartonnen verpakking beschermt het sap goed tegen de invloed van zuurstof en licht. Hierdoor behoudt het sap langer haar kwaliteit en blijft het langer vers. Daarnaast zijn onze nieuwe verpakkingen veel beter voor het milieu: ze hebben maar liefst 75% minder CO2 uitstoot dan onze PET flesjes en er is 44% minder verpakkingsmateriaal voor nodig. Met deze meeneempakjes zetten we zo weer een stap richting een duurzamer milieu!

Duurzame verpakking:

Al onze Appelsientje 1 liter verpakkingen zitten vanaf nu in een nieuwe duurzame verpakking! De nieuwe Tetra Brik® Aseptic Edge Bio-Based verpakking wordt geproduceerd van gecertificeerd karton gemaakt van hout en volledig traceerbaar plant-based plastic, afkomstig van suikerriet. Om onze sappen te beschermen tegen licht en zuurstof is de binnenkant voorzien van een laagje aluminium dat nog dunner is dan een haar. Deze nieuwe plant-based verpakking zorgt voor een CO2-uitstootreductie die leidt tot besparing op jaarbasis van zo’n 120.000 kilo fossiele plastics. . Daarnaast zijn nu ook de Appelsientje Biologisch 750ml verpakkingen gemaakt van plant-based materialen. Deze SIGNATURE Full Barrier verpakkingen van SIG zijn opgebouwd uit drie lagen, namelijk FSC®-gecertificeerd karton, plastic en aluminium. Het plastic dat we gebruiken voor de pakken en ook de dop zijn 100% gelinkt aan plant-based materialen via het mass balance systeem en wordt gemaakt van tallolie. Tallolie is een bijproduct van papierproductie als er van hout houtpulp gemaakt wordt. Deze stof is helemaal hernieuwbaar en biedt een duurzaam alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Het aluminium, dat nodig is om Appelsientje lekker vers te houden, kan volledig hergebruikt worden. Daardoor zijn onze pakken 100% recyclebaar, wel zo duurzaam!

Nieuwe dop:

Ook zijn onze nieuwe 1 liter verpakkingen voorzien van een nieuwe, duurzame dop, die gemaakt is van plant-based plastic, afkomstig van suikerriet. Dankzij de het formaat en de extra vleugeltjes biedt de ‘WingCap™’ dop een stevigere grip waardoor het pak gemakkelijk in een handomdraai te openen is. In tegenstelling tot de oude opening, waarbij na opendraaien van de dop nog een extra lipje losgetrokken moest worden. Met de WingCap™ maak je het pak in 1 keer open, zonder extra plastic afval!

Duurzame teelt

Samen met Solidaridad werken we aan lokale projecten die fruitboeren helpen om de sinaasappels en mango’s zo verantwoord mogelijk te telen.

Solidaridad is een organisatie voor internationale samenwerking met 45 jaar ervaring in de ontwikkeling van sociaal verantwoorde, milieuvriendelijke en winstgevende productieketens. Solidaridad is o.a. oprichter van UTZ Certified, een MVO-label voor duurzame koffie-, thee- en cacaomerken. Zij hebben ook het Rural Horizons programma ontwikkeld.

We hebben het Rural Horizons programma aangepast om heel specifiek sinaasappelboeren te helpen het verbeteren en verduurzamen van hun werkzaamheden. Hierbij zorgen we ervoor dat de natuurlijke omgeving, de sociale en economische omstandigheden van boeren, hun werknemers en de lokale gemeenschappen beschermd en zelfs verbeterd worden.

Goed voor de toekomst

Boeren, zoals Hercules Cestaro, zorgen ervoor dat er producten met een hoge kwaliteit in de schappen van de supermarkten komen te liggen. Met veel toewijding werken zij elke dag aan de toekomst van hun familiebedrijf. We helpen deze boeren graag hun boomgaard gezond te houden zodat deze zo veel mogelijk goed fruit – en dus opbrengst – oplevert.

Met veel passie en aandacht adviseren we de boeren in verschillende stappen van de teelt. We bevorderen daarmee naast een duurzame productie ook een goede opbrengst van de boomgaard. Daardoor hebben de boeren uiteindelijk ook een hoger inkomen. Zo bieden we kleinere familiebedrijven een mooi toekomstperspectief.

Goed voor de natuur

Goede zorg voor de natuur is voor ons erg belangrijk. Logisch, want zonder natuur geen Appelsientje. Door de lokale boeren de juiste kennis bij te brengen zorgen we ervoor dat zij op een zo verantwoord mogelijk manier met het milieu omgaan. Zo zorgen we ervoor dat de fruitteelt en de natuur de komende jaren in balans blijven.

Biodiversiteit is de rijkdom aan verschillende soorten planten en dieren. Erg belangrijk om de natuur in evenwicht te houden. Een gebied met alleen maar een gewas zoals sinaasappelbomen is niet goed voor de natuur.

Daarom telen boeren vaak ook andere producten zoals koffie. Naast het telen van planten houden veel van onze boeren bijen. Bijen zijn essentieel voor het fruit aan de sinaasappelbomen en heel belangrijk voor het behouden van biodiversiteit. Zij zorgen via stuifmeel aan hun pootjes dat allerlei planten ook weer ergens anders kunnen groeien.

Daarnaast wordt in Brazilië de biodiversiteit bevorderd door de een wet die ervoor zorgt dat voor de teelt geen bossen worden gekapt en dat 20% van het perceel van de boer inheems bos moet zijn.

Goed voor de mensen

De sinaasappelteelt in Brazilië zorgt voor ruim 250.000 banen. Ongeveer 80% van de boomgaarden behoren tot familiebedrijven die veel gebruik maken van tijdelijke arbeiders voor de pluk van de sinaasappels. Onze ambitie is dat fruitboeren en hun plukkers, waar ook in de wereld, een goed leven hebben.

Ons duurzaamheidsprogramma schenkt veel aandacht aan de medewerkers van de boeren. Het oogsten van de sinaasappels is namelijk handenarbeid. De fruitboeren schakelen voor oogst vaak de hulp in van de tijdelijke plukkers. Via het Rural Horizons programma leren de boeren de arbeidsomstandigheden tijdens de oogst te verbeteren.

Deze arbeidsomstandigheden worden onder andere bevorderd doordat de plukkers beschermende kleding dragen tijdens het plukken. Er kan gebruik gemaakt worden van toiletvoorziening met water en schaduw om even te zitten tijdens een pauze.