Kies uw taal

Duurzame fruitteelt

Appelsientje werkt in o.a. Brazilië aan een duurzame fruitteelt. Dat betekent dat de sinaasappels verantwoorder geteeld worden met aandacht voor mens en milieu. En dit is belangrijk, voor een duurzame toekomst van de fruitteelt en onze planeet. Ons streven is om alles op een duurzame manier te doen, vanaf de oorsprong in de boomgaard tot het sap in je glas.

Duurzame teelt

Samen met Solidaridad werken we aan lokale projecten die fruitboeren helpen om de sinaasappels en mango’s zo verantwoord mogelijk te telen.

Solidaridad is een organisatie voor internationale samenwerking met 45 jaar ervaring in de ontwikkeling van sociaal verantwoorde, milieuvriendelijke en winstgevende productieketens. Solidaridad is o.a. oprichter van UTZ Certified, een MVO-label voor duurzame koffie-, thee- en cacaomerken. Zij hebben ook het Rural Horizons programma ontwikkeld.

We hebben het Rural Horizons programma aangepast om heel specifiek sinaasappelboeren te helpen het verbeteren en verduurzamen van hun werkzaamheden. Hierbij zorgen we ervoor dat de natuurlijke omgeving, de sociale en economische omstandigheden van boeren, hun werknemers en de lokale gemeenschappen beschermd en zelfs verbeterd worden.

Goed voor de toekomst

Boeren, zoals Hercules Cestaro, zorgen ervoor dat er producten met een hoge kwaliteit in de schappen van de supermarkten komen te liggen. Met veel toewijding werken zij elke dag aan de toekomst van hun familiebedrijf. We helpen deze boeren graag hun boomgaard gezond te houden zodat deze zo veel mogelijk goed fruit – en dus opbrengst – oplevert.

Met veel passie en aandacht adviseren we de boeren in verschillende stappen van de teelt. We bevorderen daarmee naast een duurzame productie ook een goede opbrengst van de boomgaard. Daardoor hebben de boeren uiteindelijk ook een hoger inkomen. Zo bieden we kleinere familiebedrijven een mooi toekomstperspectief.

Goed voor de natuur

Goede zorg voor de natuur is voor ons erg belangrijk. Logisch, want zonder natuur geen Appelsientje. Door de lokale boeren de juiste kennis bij te brengen zorgen we ervoor dat zij op een zo verantwoord mogelijk manier met het milieu omgaan. Zo zorgen we ervoor dat de fruitteelt en de natuur de komende jaren in balans blijven.

Biodiversiteit is de rijkdom aan verschillende soorten planten en dieren. Erg belangrijk om de natuur in evenwicht te houden. Een gebied met alleen maar een gewas zoals sinaasappelbomen is niet goed voor de natuur.

Daarom telen boeren vaak ook andere producten zoals koffie. Naast het telen van planten houden veel van onze boeren bijen. Bijen zijn essentieel voor het fruit aan de sinaasappelbomen en heel belangrijk voor het behouden van biodiversiteit. Zij zorgen via stuifmeel aan hun pootjes dat allerlei planten ook weer ergens anders kunnen groeien.

Daarnaast wordt in Brazilië de biodiversiteit bevorderd door de een wet die ervoor zorgt dat voor de teelt geen bossen worden gekapt en dat 20% van het perceel van de boer inheems bos moet zijn.

Goed voor de mensen

De sinaasappelteelt in Brazilië zorgt voor ruim 250.000 banen. Ongeveer 80% van de boomgaarden behoren tot familiebedrijven die veel gebruik maken van tijdelijke arbeiders voor de pluk van de sinaasappels. Onze ambitie is dat fruitboeren en hun plukkers, waar ook in de wereld, een goed leven hebben.

Ons duurzaamheidsprogramma schenkt veel aandacht aan de medewerkers van de boeren. Het oogsten van de sinaasappels is namelijk handenarbeid. De fruitboeren schakelen voor oogst vaak de hulp in van de tijdelijke plukkers. Via het Rural Horizons programma leren de boeren de arbeidsomstandigheden tijdens de oogst te verbeteren.

Deze arbeidsomstandigheden worden onder andere bevorderd doordat de plukkers beschermende kleding dragen tijdens het plukken. Er kan gebruik gemaakt worden van toiletvoorziening met water en schaduw om even te zitten tijdens een pause.

Duurzame verpakking

Wist je dat onze kartonnen verpakkingen een milieubewuste keuze is? Het FSC label op onze verpakkingen gegarandeerd verantwoord bosbeheer waardoor de bossen, die gebruikt worden om het karton voor de verpakkingen te leveren, altijd in stand worden gehouden. Karton is dus een natuurlijke, hernieuwbare bron die dankzij zorgvuldig bosbeheer nooit uitgeput raakt.