Kies uw taal

Het goede van sap

De dag beginnen met een glaasje sap komt je vast bekend voor.
Sap wordt gemaakt van geperst fruit en verder niets.
Daar heb je dus geen toegevoegd suiker of conserveermiddelen
voor nodig. Lees hieronder alles over wat sap nog meer te bieden
heeft naast de heerlijke smaak.

Als beste getest

In oktober 2020 hebben we verschillende soorten sinaasappelsap laten testen door ruim 300 consumenten. In dit onderzoek zijn Appelsientje 100% Puur Sap en Appelsientje 100% Puur Sap met extra vruchtvlees als beste getest. Zo scoorden deze sappen onder andere hoog op uiterlijk en smaak.

100% puur sap; versgeperst of in pak

Er zijn verschillende soorten sinaasappelsap verkrijgbaar in de supermarkt. Gekoeld, ongekoeld, versgeperst sap in een fles, sap in pak wat langer houdbaar is, bijvoorbeeld van concentraat of direct geperst.
Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het is 100% puur sinaasappelsap, zonder toevoegingen van suiker of conserveermiddelen, want dit mag volgens de wet ook niet worden toegevoegd. Ze bevatten daarom allemaal nagenoeg dezelfde voedingswaarden.

Sinaasappelsap wordt namelijk gemaakt van geperst fruit en verder niets, of dit nu versgeperst sap is of sap in een kartonnen pak met een langere houdbaarheid.

Bron van voedingsstoffen

Sinaasappelsap wordt gemaakt van geperst fruit en is daarmee een natuurlijke bron van vitamine C, foliumzuur en kalium. Het drinken van Appelsientje sinaasappelsap draagt bij aan de inname van deze goede voedingsstoffen.

  • Vitamine C draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem en verhoogt de opname van ijzer. Het draagt bij aan de normale vorming van collageen voor het normaal functioneren van bloedvaten, botten en de huid.
  • Foliumzuur draagt ook bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem en het verminderen van vermoeidheid.
  • Kalium draagt bij aan het behoud van een normale bloeddruk en het normaal functioneren van het zenuwstelsel en de spieren.

Geen suiker toegevoegd

Er worden geen suikers toegevoegd aan Appelsientje, net als bij alle 100% pure vruchtensappen. Dit mag volgens de wet ook niet worden toegevoegd. Alle Appelsientje producten bevatten dus enkel de van nature aanwezige fruitsuikers.

Geen conserveermiddelen

Ons sap heeft een langere houdbaarheid. Dit komt door korte verhitting van het sap, ook wel pasteurisatie genoemd. Hierdoor is het niet nodig om conserveermiddelen toe te voegen.

Net zoals bij vers sap is sinaasappelsap in pak dus 100% puur sap en is een geopend pak nog enkele dagen houdbaar in de koeling. Appelsientje past een milde vorm van pasteurisatie toe, waardoor er nauwelijks verlies van voedingsstoffen is, zoals vitamine C.


100% puur sap uit concentraat

De meeste sinaasappelsappen worden gemaakt uit concentraat, zoals Appelsientje. Het sap wordt bijvoorbeeld in Brazilië geperst en geconcentreerd. Hiermee wordt een deel van het water uit het sap gehaald en zorgen we ervoor dat smaak en vitaminen optimaal bewaard blijven. Het concentraat wordt diepgevroren vervoerd naar Nederland. Hier wordt dezelfde hoeveelheid water weer toegevoegd en wordt het sap afgevuld in pak. Het sap uit concentraat is dus weer 100% puur sap. Het voordeel van concentreren is dat we slechts 17% van het originele volume van het sap hoeven te vervoeren en dat is minder belastend voor het milieu en jouw portemonnee.

Bronnen:
(1) Richtlijn 2001/112/EG, Raad van de Europese Unie.