Duurzame teelt

Omdat puurheid bij de oorsprong begint, is duurzaamheid heel belangrijk voor ons.  Daarom werken we samen met Solidaridad aan lokale projecten die fruitboeren helpen om bijvoorbeeld de sinaasappels zo verantwoord mogelijk te telen.

Solidaridad is een organisatie voor internationale samenwerking met 45 jaar ervaring in de ontwikkeling van sociaal verantwoorde, milieuvriendelijke en winstgevende productieketens. Solidaridad werkt in twaalf sectoren vanuit tien organisaties op vijf continenten. Solidaridad is o.a. oprichter van UTZ Certified, een MVO-label voor duurzame koffie-, thee- en cacaomerken. Zij hebben ook het Rural Horizons programma ontwikkeld.

We hebben het Rural Horizons programma aangepast om heel specifiek sinaasappelboeren te helpen het verbeteren en verduurzamen van hun werkzaamheden. Hierbij zorgen we ervoor dat de natuurlijke omgeving, de sociale en economische omstandigheden van boeren, hun werknemers en de lokale gemeenschappen beschermd en zelfs verbeterd worden.

Goed voor de toekomst
Met veel passie en aandacht adviseren we de boeren in verschillende stappen van de teelt. We bevorderen daarmee naast een duurzame productie ook een goede opbrengst van de boomgaard. Daardoor hebben de boeren uiteindelijk ook een hoger inkomen. Zo bieden kleinere familiebedrijven een mooi toekomstperspectief.

Goed voor de natuur
Biodiversiteit is de rijkdom aan verschillende soorten planten en dieren. Erg belangrijk om de natuur in evenwicht te houden. Een gebied met alleen maar een gewas zoals sinaasappelbomen is niet goed voor de natuur.

Daarom telen boeren vaak ook andere producten zoals koffie. Naast het telen van planten houden veel van onze boeren bijen. Bijen zijn essentieel voor het fruit aan de sinaasappelbomen en heel belangrijk voor het behouden van biodiversiteit. Zij zorgen via stuifmeel aan hun pootjes dat allerlei planten ook weer ergens anders kunnen groeien.

Daarnaast wordt in Brazilië de biodiversiteit bevorderd door de een wet die ervoor zorgt dat voor de teelt geen bossen worden gekapt en dat 20% van het perceel van de boer inheems bos moet zijn.

Goed voor de mens
Ons duurzaamheidsprogramma schenkt ook veel aandacht aan de medewerkers van de boeren. Het oogsten van de sinaasappels is namelijk handenarbeid. De fruitboeren schakelen voor oogst vaak de hulp in van de tijdelijke plukkers. Via het Rural Horizons programma leren de boeren de arbeidsomstandigheden tijdens de oogst te verbeteren.

Deze arbeidsomstandigheden worden onder andere bevorderd doordat de plukkers beschermende kleding dragen tijdens het plukken. Er kan gebruik gemaakt worden van toiletvoorziening met water en schaduw om even te zitten tijdens een pauze.